“Casa De Silva”

House Introverted – Malabe

Home to a young family with working parents the design had to offer a relaxing ambience. Both Eranda and Dhanushka drive to Colombo for work from their home at Thalahena, Malabe and from the onset they both wanted an extent of privacy that would still allow them to enjoy the outdoors; and the idea of a courtyard house was born.

The courtyard of this home forms a double height internal volume and the level play inside the home allows for variant views of and through the courtyard from the difference spaces.

The courtyard sets the ambience of the home a par with the outdoors and it connects the TV lounge and the pantry in a single line of sight although at difference levels through the courtyard where the family would mostly spend their time. The Living spills over to the courtyard for additional space and opens to the garden.

The house is screened from the west with a double skin with an external timber screen and internal glass. The stack ventilation through the courtyard keeps the house the cool while only the bedrooms are thermally controlled for comfort.

Structural Engineer : Wasantha Pushpa Kumara

Floor Area : 4600 sq.ft.  | Completed : 2021 January

Photography © Ganidu Balasuriya

4 weeks ago